UMPC hírlevél
Itt iratkozhat fel a UMPC hírlevelére.

A „Virág az ember…” szerzőjének 90. születésnapjára

Virág az ember … Hét hang, mely nemcsak a zongora teljes hangterjedelmét járja be, hanem Kurtág György szinte teljes életművét. Rejtve már ott van az Op. 1-es Vonósnégyesben, hitvallásként a Bornemissza Péter mondásaiban, a Játékok zongoradarabjaiban, számos szóló-, kamara- és zenekari művében. Az emberek szépségéről, törékenységéről, esendőségéről és félelmeiről szól – ahogyan minden nagy zene és minden jelentős művészi alkotás. S ahogyan: Kurtág művészete.

Február 19-én az egész zenei világ Kurtágot ünnepli. A mi születésnapi ajándékunk két új kiadvány. Az egyik a 2013-ban komponált …couple egyptienne en route vers l’inconnu… (…egyiptomi pár úton az ismeretlen felé…) című zongoradarab, melyet egy több mint 4000 évvel ezelőtt készült egyiptomi szobor inspirált. A másik a hasonmás kiadása annak a hangjegyfüzetnek, melybe Kurtág György 32 éven keresztül másolta Kocsis Zoltán számára a Játékok sorozat folyamatosan készülő tételeit. Ez a füzet – Kocsis Zoli hangjegyfüzete – mindmáig állandó szereplője azoknak a hangversenyeknek, ahol Kocsis Kurtág műveket zongorázik.

Kurtág mögött több mint hét évtizednyi zeneszerzői pálya van: zenekari és kamaraművek, versenyművek, kórusok, vokális és hangszeres kompozíciók. E hatalmas életmű az eltelt évtizedek alatt klasszikussá nemesedett: egyike azon keveseknek kortársai között, akiknek műveit nemcsak kortárs zenei hangversenyek és fesztiválok elszigetelt környezetében játsszák világszerte, hanem a hagyományos koncertrepertoár állandó részeként. Az Editio Musica Budapest (a bécsi Universal Editionnál megjelent néhány kompozíció kivételével) műveinek első számú közreadója több mint öt évtizede. Ez állandó munkakapcsolatot is jelent máig, hiszen a szerző közreműködése nélkül nemcsak a kották közreadása lenne lehetetlen, hanem annak az információ-éhségnek a kielégítése is, mely a nemzetközi koncertéletben Kurtág műveire irányul. Mindannyian, akik új partitúráinak közreadásán dolgozunk, és a régieket gondozzuk, szinte naponta kérjük a segítségét, és ő is azonnal megtalál bennünket, ha bármilyen kérése van.  Ez a közös munka mindig izgalmas kihívás és folyamatos tanulás szakmai és emberi értelemben egyaránt. Mert Kurtág mellett felnőtt fejjel is csak tanulni lehet, s nemcsak az ő zenéjéről, hanem általában mindenről, ami a zenében és a művészetben fontos.

Kurtág most, kilencvenévesen is fiatal: érzelmi és szellemi energiái naponta rácáfolnak az életkorát jelző számokra. Az utóbbi években számos zongora- és kamaraművet írt, s az elmúlt év nyarán új zenekari darabbal köszöntötte a nála egy évvel idősebb, akkor már nagybeteg pályatársat, Pierre Boulezt. Mindemellett élete legnagyobb művészi vállalkozásán dolgozik 2010 óta, s Beckett-operája befejezésének érdekében fiatalokat is megszégyenítő módon bizonyítja naponta szellemi erejét.

E frissesség és energia megőrzését kívánja szeretettel

az Editio Musica Budapest minden munkatársa 

Copyright (c) 2005-2017 Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft.  
Minden jog fenntartva. Technikai kapcsolat: webmaster­@­emb.hu