In memoriam Kurtág Márta (1927-2019)

2019. október 17-én elhunyt Kurtág Márta zongoraművész, Kurtág György felesége, legfontosabb ihlető- és alkotótársa. 92 éves volt, ebből 72 évet töltött a zeneszerző mellett. Ő volt minden születő mű első kritikusa, minden zenei ötlet első konzulense, emellett Kurtág partnere a szóló és négykezes zongoraművek megszólaltatásában.

1927 október 1-jén született Esztergomban. Zongoraművészi diplomáját Antal István, Kadosa Pál és Hernádi Lajos növendékeként szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, majd 1972-től nyugdíjba vonulásáig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán. Szólistaként és kamaramuzsikusként fiatalkorától rendszeres szereplője volt a magyar zenei életnek, számos hangfelvétel őrzi játékát. Az 1990-es évektől a nemzetközi zenei életben jelentős sikereket aratott: férjével fellépett a Palais Garnier (Festival d'Automne a Paris), a Cité de La Musique (Párizs), a Jerusalem Music Center, a Library of Congress (Washington), a New York-i Carnegie Hall, a zürichi Tonhalle színpadán, ünnepelt vendége volt az Aldeburgh Festival, a salzburgi Mozart-hét vagy a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvényeinek.

2017 februárjában rendkívüli zenészi életművük és életre szóló zenei szövetségük elismeréseként férjével együtt megkapta a Borletti-Buitoni Alapítvány különleges tekintélyű díját. A díj átadásakor Mitsuko Uchida ezekkel a szavakkal méltatta Kurtág zenéjét és kettőjük zongorajátékát „Kurtág zenéje ihlető és vadul őszinte, de mélységes szeretet is sugárzik belőle. Ez valószínűleg annak a különleges kapcsolatnak a megnyilvánulása is, mely őt Mártához köti. Mindenki tudja, mit is jelent ez, aki hallotta már Kurtágék négykezes zongorajátékát. Ismerjük Kurtág Györgyöt, a nagy zeneszerzőt, de mindig ott van mellette Márta, a csodálatos zongorista. Együtt élnek a zenében. … Mindannyian szerencsések vagyunk, hogy ismerhetjük őket és zenéjüket…”

Mi, akik évtizedek óta együtt dolgozunk Kurtággal műveinek kiadásán, napról-napra részesültünk ebben a szerencsében. Márta nemcsak a zongora mellett volt Kurtág zenészpartnere, hanem a paritúrákkal való munkában is. Tanácsai, észrevételei a mi munkánkat is segítették. A Fin de partie opera sok évet átfogó közreadói munkája nélküle nehezebb lett volna. Örök hálával tartozunk neki ezért.

Hiányozni fog szelíd mosolya, gondoskodó szeretete, a nehéz helyzeteken is átsegítő humora, de nehezen fogjuk nélkülözni a mindig találó és megfontolandó kritikai megjegyzéseit és tanácsait is.

Emlékét megőrizzük.

UMP Editio Musica Budapest