Búcsú Varga Bálint Andrástól (1941–2019)

Visszatekintve aranykornak látják a magyar zeneszerzők az 1970-1980-as éveket, amikor az Editio Musica Budapest promóciós vezetőjeként Varga Bálint András munkálkodott műveik nemzetközi megismertetéséért és elismertetéséért. Kifogástalan angol nyelvtudása, kapcsolatteremtő képessége, elkötelezettsége hamar sikereket hozott, és sokban segített, hogy a nyugati világtól évtizedek óta elzárt új magyar zene híveket szerezzen az egész világon. 1971 és 1990 között az Editio Musica Budapestnél végzett munkája tartósan formálta a kiadó profilját, akárcsak későbbi munkaadójáét, a bécsi Universal Editionét. Krédóját így foglalta össze:

„A promóciós vezetők a zeneműkiadók nagykövetei, arcai a külvilág felé. Kimagaslóan megbízhatónak kell lenni, a kérdésekre válaszolni, kottákat és hangfelvételeket a kérés után azonnal elküldeni. És, amennyire lehetséges, megnyerő személyiséggel kell rendelkezni. A partnerek várják, hogy találkozhassanak veled, szakítsanak rád időt, és bízzanak meg benned: ha egy művet meghallgatásra érdemesnek mondasz, vegyenek komolyan.”

Új kompozíciók és szerzőik iránti kimeríthetetlen kíváncsisága számos interjúkötetben is testet öltött: Lutosławskival, Berióval, Xenakisszal és a hozzá legközelebb álló Kurtág Györggyel. E kötetek angolul is megjelentek, és forrásanyagul szolgálnak majd a jövő nemzedékek számára is.

Kedves Bálint, hiányolni fogjuk tudásodat, ízlésedet, tanácsaidat, egyedülálló személyiségedet!